Proizd

  Все мы очень и очень редко сидим на месте. И передвигаемся мы каждый раз на различных видах транспорта. Всем нам хочется, что бы это было как можно быстрее, качественнее, надежнее и так далее. Именно

  Видео тренировок по рукопашному бою
  В жизни каждой женщины бывает один незабываемый день, когда она ощущает себя принцессой и весь мир склоняется у её ног. Это день Свадьбы. В этот день наряд невесты затмевает все мыслимые и немыслимые

  Рукопашный бой русский видео
  Как то приезжал в Москву посмотреть достопримечательности все таки столица и весь день пробегал был и на красной площади и в музеях и в Третьяковской галерее а время уже к ночи близится ну и поехал на

  Видео самоучитель по айкидо
  Муж потерял свои перчатки, решила подарить ему новые. Ведь это всегда приятно, когда о тебе заботится близкий человек, да к тому же еще и без подсказок : ) Пересмотрела кучу вариантов, но подобрала ему

  Русский рукопашный бой
  Спортивно-досуговый центр Ирины фон Раушен - иппотерапия, верховая езда, конные шоу Спортивно-досуговый центр Ирины фон Раушен расположен в 10 минутах езды от Калининграда, в поселке Холмогоровка. Его

  Уроки айкидо на видео
  Наверняка, практически каждый хозяин собственного дома, либо же собственник предприятия, делая ремонт в принадлежащем ему помещении рассчитывает на то, что его не придется переделывать спустя несколько

  Обучение рукопашному бою
  В зависимости от боевого применения и способов выполнения все приемы рукопашного боя делятся на три вида: – атакующие действия; – защитные действия; – контратакующие действия (атакующие действия как во

  Видео для школьников по пожарной безопасности
  Директор поручил мне закупить в офис систему корпоративной безопасности, чтобы знать чем сотрудники занимаются, и чтобы никакой материал не пропал. Решил обратиться в эту на странице сайта www.smartnet.ua

*/ ?>

A bën të kuqe gratë sexy dhe burrat agresive në sytë e të tjerëve ающих Scisne?


Kuqi konsiderohet simbol i dashurisë dhe pasionit dhe në të njëjtën kohë shoqërohet me agresion dhe rrezik. Çka qëndron prapa perceptimit tonë rreth traditës së kuqe psikologjike apo kulturore?
Çdo ngjyrë ka simbolizmin e vet kulturor: për shembull, e bardhë është ngjyra e pastërtisë dhe pafajësisë, zeza është trishtim, vajtim, pikëllim etj. Është e qartë se lidhja e një ngjyre të veçantë me disa ndjenja, simbole, koncepte abstrakte mund të jetë mjaft komplekse, kontradiktore, në varësi të kontekstit të veçantë kulturor dhe personi i zakonshëm lexon disa nga vlerat e ngjyrave më lehtë, disa janë më të vështira. Për shembull, në të kuqe, jo të gjithë shohin një shenjë sakrifice, megjithatë, shumë do të thonë se e kuqe është një ngjyrë agresive dhe do të kujtojë më shumë kuptimin e saj dashuri-seksual.
Në të vërtetë, të kuqe si ngjyra e dashurisë, pasionit dhe seksit është shfrytëzuar në mënyrë të plotë në kulturën moderne perëndimore (duke përfshirë edhe në masë). Kjo dhe zemrat e pafajshme në kartolina deri në ditën e Shën. Shën Valentinit, dhe veshjet e kuqe të ngushta në femme fatale në filma dhe revista me shkëlqim, dhe kuq buzësh të kuq, dhe, së fundi, "Rrethi i Kuq". Në përgjithësi, besohet se njerëzit mendonin për nënshtrimin e tij seksual nga kohra të lashta - mijëra vjet më parë, gratë kishin ngjyrosur buzët e tyre me të kuqe. Por pse papritur ngjyrë të kuqe kishte një simbolizëm kaq të vogël? Ka shumë shpjegime këtu, nga ato thjesht kulturore e biologjike. Për shembull, mund të kujtojmë se deri më sot femrat e disa majmunëve tregojnë gatishmërinë e tyre për riprodhim në një mënyrë jo të thjeshtë - organet gjenitale të tyre kthehen në të kuqe. Është e lehtë të imagjinohet se paraardhësi i menjëhershëm i personit kishte të njëjtin sinjal për mating, por me kalimin e kohës, njeriu mësoi të fshihte organet gjenitale të tij nën rroba dhe filloi të përdorte përbërjen simbolike si një demonstrim të gatishmërisë për të vazhduar garën.

Vajza me të kuqe edhe me fytyrën e saj retouched shkaktoi që gratë e tjera të ndiheshin xhelozi si një rival i mundshëm. (Foto nga Adam Pazda / Universiteti i Rochester).


Megjithatë, është mjaft e mundur që çështja të mos jetë në organet gjenitale, por në fytyrë. Estrogjeni, niveli i të cilit rritet gjatë sezonit të mbarështimit, zgjeron enët e gjakut dhe stimulon rrjedhjen e gjakut, prandaj në femrat e disa majmunëve gatishmëria për çiftëzim pasqyrohet fjalë për fjalë në surrat. Ky version u provua për të kontrolluar Adam Pazda (Adam Pazda) dhe kolegët e tij nga Universiteti i Rochester, SHBA. Njëzet e pesë burra u treguan një foto të së njëjtës vajzë të veshur me të bardhë ose të kuqe. Fytyra e vajzës ishte e padallueshme për shkak të retushimit. Pjesëmarrësve në eksperiment u pyetën për të vlerësuar se si vajza është e vendosur në një marrëdhënie romantike. Siç pritej, ngjyra e kuqe nxiti burrat që të rrisin pritjet e tyre. Gati për vajzat e seksit me të kuqe u vlerësua më e lartë se e njëjta vajzë, por në të bardhë. Dhe stili i veshjes nuk luajti ndonjë rol: të shtrënguar ose të lirshme, këmishë apo bluzë - në çdo rast, ngjyra e kuqe doli të jetë më emocionuese.
Kjo është, megjithatë, një lidhje me fiziologjinë e të afërmve tanë më të afërt, kështu që burrat që janë të ngazëllyer në sytë e një veshje të kuqe duhet të jenë të vetëdijshëm se në këtë moment një primat i largët paraardhës zgjohet në ato që reaguan ndaj fytyrave të kuqërremta të grave gati-për-race. . Sidoqoftë, nuk kemi përmendur në asnjë mënyrë kontekstin kulturor - për përfundime të tilla evolucionare, është e nevojshme të vihet një eksperiencë në të cilën shtresat kulturore shekullore do të klasifikoheshin. Për shembull, një eksperiment mund të kryhet me njerëz të një kulture tjetër joeuropiane dhe është e dëshirueshme që edhe në përgjithësi të ndikojnë ata që preken nga qytetërimi. (Megjithatë, kinezët gjithashtu morën pjesë në studime të tilla, dhe në mesin e tyre të kuq gjithashtu kishte simbolikë të dukshme të seksit.)
Nga ana tjetër, primatët ishin paraardhës jo vetëm të burrave, por të të gjithë specieve tona si një e tërë. Dhe pastaj lind pyetja, si reagojnë gratë në të kuqe? A ka ai në perceptimin e tyre për tonet seksuale gjithashtu? Nëse ndjekim më tutje hipoteza evolucionare, gratë duhet të shohin ngjyrë të kuqe me më pak eksitim. Por doli se për seksin e drejtë të kuq është e lidhur me përvojat shqisore. Disa vjet më parë, psikologët zbuluan se jo vetëm burrat janë të tërhequr për gratë në të kuqe, por anasjelltas - gratë janë tërhequr për burra me të kuqe në rrobat e tyre. Epo, nëse një grua sheh një grua të kuqe? Artikulli i ri, të cilin Adam Pazda dhe kolegët e tij publikuan në Buletinin e Personalitetit dhe Psikologjisë Sociale, përshkruan pikërisht këtë situatë.
Afro dyqind gra kërkuan të shihnin të njëjtën vajzë, e cila në një rast ishte e kuqe, dhe në anën tjetër - në një fustan të bardhë. Atraktiviteti i saj duhej të vlerësohej në një shkallë prej 100 pikësh. Doli se femrat gjithashtu perceptojnë të kuqe si më sexy, edhe pse jo fuqishëm: veshja e kuqe u vlerësua në 41 pikë, fustanja e bardhë u vlerësua në 49 pikë.
Pastaj kushtet e eksperimentit ndryshuan pak. Këtë herë merrnin pjesë më shumë se treqind gra, të cilët u pyetën jo vetëm për të vlerësuar atraktivitetin seksual të një vajze të bardhë dhe të kuq, por edhe për të imagjinuar një situatë kur ata do të duhet të konkurrojnë me të për një burrë. Doli se veshja e kuqe i inkurajon gratë e tjera të mendojnë për tjetrin si një rival që mund ta çojë djalin e tyre larg. Megjithatë, pjesëmarrësit në eksperiment nuk u rreshtuan në emocione krejtësisht negative dhe nuk filluan të perceptojnë vajzën në të kuqe si një person i keq.
Në versionin e tretë të eksperimentit, gratë u ofruan përsëri për të krahasuar dy foto të një vajze të re - edhe pse për të tretën herë jeshil u zgjodh si alternativë ndaj të kuqes (në krahasim me të bardhë, e cila konsiderohet si ngjyra e pastërtisë dhe pafajësisë, jeshile nuk mban një peshë të tillë simbolike). Pjesëmarrësit në eksperiment u rekrutuan nga studentët e universitetit të cilët ishin në marrëdhënie të rregullta heteroseksuale. Ata u pyetën se si mendonin se vajza në të kuqe apo të gjelbër ishte aktive seksualisht, a ishin gati të prezantonin të rinjtë e saj dhe sa të qetë ata do të ndiheshin nëse do të dinin se të rinjtë e tyre ishin lënë vetëm me këtë zonjë të re .
Vajza me të kuqe u konsiderua sërish sexier se vajza në të gjelbër (kujtoj se vajza ishte e njëjtë, fytyra e saj ishte retouched). Përveç kësaj, ajo u pranua si më e rrezikshme, ajo shkaktoi një ndjenjë të xhelozisë dhe pjesëmarrësit në eksperiment preferonin t'i largonin të rinjtë e tyre nga "veshja e kuqe".
Vetë autorët e vetë punës theksojnë se, së pari, ata nxorën përfundime nga fjalët e vetë grave dhe nuk është fakt që ata në fakt e shmangën "vajzën me të kuqe" - në fund të fundit, ajo që mendojmë nuk është gjithmonë e pasqyruar në mënyrë të saktë se si sillemi. Përveç kësaj, përfundimet në artikull bëhen në bazë të një analize të përgjithshme, dmth. Mosbesimi i femrës nga një tjetër në një veshje të kuqe është një vlerë mesatare. Dhe përsëri, nuk është e domosdoshme që "e kuqja femër" gjithmonë dhe nën kushte të bojkotohet. Në fund, ngjyra e kuqe vetë mund të varet nga shumë faktorë: në stilin e veshjes, nëse situata ka një vend për mendime romantike etj.

Atletët në të kuqe shpesh fitojnë. (Foto nga Michael A. Keller / Corbis).


Përveç kësaj, le të mos harrojmë për shoqatat e tjera që lidhen me ngjyrën e kuqe - ato mund të mbivendosen me "shënimin" seksual dhe të çojnë në efekte të reja të sjelljes. Këtu ju mund të kujtoni punën kurioze të kryer në mesin e viteve 2000 nga antropologët e Universitetit të Dahrenit në Mbretërinë e Bashkuar. Ata zbuluan se në garat sportive, të tilla si boks, mundje greko-romake, mundje, etj, atletët e veshur me të kuqe më shpesh fitojnë. Dhe në vitin 2008 u botuan rezultatet e një studimi të ngjashëm, autorët e të cilëve theksuan tendencën e gjyqtarëve për të dhënë më shumë pikë për atletët në të kuqe. Të dyja mund të shpjegohet me faktin se e kuqe është e lidhur edhe me sjellje agresive. Në mbretërinë e kafshëve, meshkujt dominues dhe më agresivë janë me të vërtetë shumë më të kuq në ngjyra dhe në të njëjtën kohë nivelet më të larta të testosteronit. Mashkulli tjetër, duke parë kundërshtarin "veçanërisht të kuq", do të preferonte të dorëzohej; guximi dhe fuqia e mashkullit të kuq nuk merret në pyetje, edhe nëse ai nuk hyn në luftë. Është e mundur që disa elementë të reagimeve të tilla të sjelljes mbeten në njerëzit.
Dhe së fundi, mund të themi rreth dy vjet më parë punën e psikologëve të Universitetit të Bazelit në Zvicër, i cili zbuloi se njerëzit, si kafshët, nuk i besojnë ushqimeve në të kuqe. Përsëri, kjo mund të gjendet një justifikim biologjik: i kuq - një element i shpeshtë i ngjyrosjes së kafshëve helmuese; një grabitqar, duke parë një ngjyrë të ngjashme, kupton se një pre e tillë mund të jetë të paktën pa shije. Në një person, kuqja është shpesh dhe afër sinjaleve të rrezikut: nuk duhet të shkoni larg për shembuj, vetëm shikoni semaforët dhe shenjat ndaluese. Por këtu nuk mund të harrojmë shumë perime, fruta, seasonings, verëra dhe produkte të mishit të të gjitha ngjyrave të kuqe, të cilat, me sa duket, nuk ndikojnë në apelin e tyre gastronomik. Vetë autorët thonë se ndikimet kulturore mund të ndërhyjnë këtu. Në fund, kuptimi i ndaluar i të kuqve fillimisht mund të vijë nga rregullat shoqërore. Nga ana tjetër, ka hije të ndryshme të kuqe: këtu, për shembull, grabitësit hanë mish dhe aspak të frikësuar nga ngjyrat e saj. Në përgjithësi, me simbolizmin e ndaluar të ngjyrës së kuqe, situata duket se është edhe më e komplikuar sesa me simbolikën e saj seksuale, prandaj me përfundime të përgjithshme ju duhet të prisni këtu.
Autor: Kirill Stasevich
"Shkenca dhe jeta" Çka qëndron prapa perceptimit tonë rreth traditës së kuqe psikologjike apo kulturore?
Por pse papritur ngjyrë të kuqe kishte një simbolizëm kaq të vogël?
Dhe pastaj lind pyetja, si reagojnë gratë në të kuqe?
A ka ai në perceptimin e tyre për tonet seksuale gjithashtu?
Epo, nëse një grua sheh një grua të kuqe?