Спартак. Кров та пісок. Рецензія і опис фільму |

Цей серіал безумовно змусить стогнати від захвату всіх шанувальників «300 спартанців», «Геракла» і інших подібних фільмів Цей серіал безумовно змусить стогнати від захвату всіх шанувальників «300 спартанців», «Геракла» і інших подібних фільмів. Ті ж уповільнені зйомки, стоп-кадри, наїзд камери, неприродного кольору небо і велика кількість полеглих накачаних чоловічих тіл, дивлячись на які обзаводяться почуттям власної неповноцінності. Напівголі жінки теж присутні, але в значно меншому ступені. Кров ллється не просто рікою, а океаном, бурхливим від шторму.

Цей фільм - історія фракійського воїна, підступно обманутого римським легатом Гаєм Клавдієм Главром і потрапив в рабство разом зі своєю дружиною до всюдисущим італійцям. Дружину продають якомусь сирійському купцю, а сам фракиец виявляється на арені ніс до носа проти чотирьох відчайдушних гладіаторів, яким нема чого втрачати, крім власних ланцюгів. Не без праці він перемагає їх і замість смерті отримує в нагороду життя, прізвисько Спартак і тваринне існування в місті Капуя в будинку Ботіатов, в якому здавна містять гладіаторів.

Щоб пробитися до вершин гладиаторского Олімпу, Спартаку доведеться винести біль, приниження, підлості. Але все це він готовий терпіти заради однієї мети - мрії здобути свободу разом зі своєю дружиною, яку його пан обіцяв викупити. Замість цього Спартака чекає глибоке розчарування. По дорозі на візок, в якій їхала його дружина, нападають бандити і Спартаку дістається смертельно поранена улюблена, вмираюча у нього на руках. З цього моменту все, що було в ньому від фракийца, вмирає, а натомість народжується легенда - гладіатор Спартак. Після перемоги над гігантом Фёклом, прозваним Непереможної Смертної Тінню, Спартак стає Чемпіоном Капуї, приносять дощі, з усіма наслідками, що випливають з цього почестями і привілеями, але все це руйнується в одну мить, коли він дізнається страшну правду. Смерть його дружини не була випадковою. До неї приклав руку ніхто інший, як нинішній пан гладіатора - Ботіат. І тепер Спартаком рухає тільки одне бажання - поквитатися з ним, помститися за смерть коханої.

В принципі, сюжет не так вже оригінальний, але розведений в достатній мірі численними підступами і інтригами, що панують як серед самих гладіаторів, так і серед вільних громадян - їх панів, подружжя Ботіатов і ЛІТІС, дружини легата Главра, пленившего Спартака.

У фільмі повно прекрасно поставлених боїв. На арені б'ються гладіатори, в казармах - раби. Все красиво і злагоджено. Немає ні видимої награність, ні особливих «ляпів». Відрубані голови виглядають цілком правдоподібно, а рани і вивалюються кишки змусять зморщитися навіть самих вибагливих глядачів. Любителі історичної правди і мелодраматичних сюжетів можуть сміливо проходити мимо цього серіалу, тому як фільм швидше псевдоісторичний, ніж побудований на реальних подіях, а сопливі любовні драми хоч і присутні в сценарії, але особливої ​​ролі не грають і зациклюватися на них творці фільму не стали, за що їм окрема подяка. Кіно знято суто для чоловічої аудиторії. Причому до перегляду дітям до 18 років категорично заборонений. І не тільки за криваві ріки, що ллються з екрану телевізора, а й за численні постільні сцени, які досить відверті.

У підсумку серіал, як і належить за канонами жанру, закінчується на найцікавішому місці - довгоочікуване бунт рабів під проводом Спартака. Чи буде другий сезон настільки ж цікавий і захоплюючий? Що ж, поживемо - побачимо.

Корисні вирази, засновані на лексиці фільму, слово "blood"

Blood is thicker than water. - остан. Кров людська не водиця;

To give one's blood for one's country - віддати життя за батьківщину;